Vergelijking: Tesla Model Y vs. Tesla Model 3 - Dagelijksauto.nl (2024)

Compleet onverwacht was daar ineens het bericht dat Tesla deeerste exemplaren van de Model Y aan klanten in de Verenigde Staten hadgeleverd.

(De Tesla-modellen zijn nu S3XY – ongetwijfeld een geintje van Elon Musk)

De Tesla Crossover

Van de Tesla Model Y wordt veel verwacht. Het is eigenlijk de hoge versie van de Model 3 en gezien de populariteit van crossovers en SUVs afgelopen jaren kan dit model een enorme hit worden. Tot nu toe hadden liefhebbers van hogere auto’s alleen de dure en grote Model X, die met de vleugeldeuren. Een crossover op basis van de Model 3 zou wel eens een schot in de roos kunnen zijn.

Tesla meldde eerder dat de Model Y ongeveer 75% van deonderdelen deelt met de Model 3. Dit maakt het extra interessant om te kijkenhoe verschillend de Model Y en de Model 3 zijn.

Vergelijking: Tesla Model Y vs. Tesla Model 3 - Dagelijksauto.nl (1)

In Nederland wordt de Tesla Model Y in twee uitvoeringengeleverd: de Longe Range AWD en de Performance. Beide modellen worden op vierwielen aangedreven en ze hebben beide hetzelfde accupakket. De Longe Range AWDheeft 25 kilometer meer bereik dan de Performance (480 vs. 505km WLTP), maarzoals de naam doet vermoeden is de Performance sportiever: hij sprint 1,3seconden sneller vanuit stilstand naar 100km/u (3,8 vs. 5,1 seconden) en hijheeft een hogere topsnelheid (241km/u vs. 217km/u).

Degenen die al in de Model Y hebben gereden, zijn positief. Deacceleratie is natuurlijk nog steeds fenomenaal ten opzichte van een benzine-of dieselauto. Het rijgedrag is ook prima: de Model Y laat zich beter door debocht sturen dan een Model X, maar minder goed dan een Model 3. Het rijgedragvan de Model Y is precies dat wat je verwacht: tussen dat van de Model 3 en deModel X in.

Hoger, breder, langer

De Tesla Model Y is een crossover, dus het zal geenverrassing zijn dat hij zo’n 18 centimeter hoger is dan de Model 3. Hij istevens iets langer, wat met name ten goede komt aan de beenruimte achterin, ende auto is ook iets breder. De wielbasis is ongeveer gelijk, en debodemvrijheid is slechts 1,3 centimeter hoger.

Hoe kan dat: de auto zoveel hoger en de bodemvrijheidvrijwel gelijk? Dat betekent dus dat het plafond dus een stuk hoger zit, maarmet een hoger plafond heb je nog geen hoge zitpositie. Tesla heeft dit opgelostdoor de stoelen op stelten te zetten: door de stoelen op verhogers te plaatsen,krijg je automatisch die hogere zitpositie. Vreemd genoeg is er niks datspullen tegenhoudt om onder de hoge stoelen te rollen.

Vergelijking: Tesla Model Y vs. Tesla Model 3 - Dagelijksauto.nl (2)

In uiterlijk is de Model Y bijna gelijk aan de Model 3, behalvedan natuurlijk dat hij iets hoger is. Dit is niet gek gezien de hoeveelheidonderdelen die gelijk zijn: zo zijn de koplampen exact hetzelfde, net zoals dedeurgrepen. Als je er eentje tegenkomt, zal het moeilijk zijn om te zien of heteen Model 3 of een Model Y is, zoveel lijken de twee modellen op elkaar.

Meer interieurruimte

Het zal geen verrassing zijn dat het interieur van de ModelY meer ruimte biedt dan de Model 3. Iedereen in de auto heeft meer hoofdruimteen de passagiers achterin profiteren van meer beenruimte. Vreemd genoeg is debeenruimte voorin iets minder dan in de Model 3. Uiteraard heeft de Model Y ookmeer ruimte voor bagage vergeleken met de Model 3. Hij is ook zwaarder.

Vergelijking: Tesla Model Y vs. Tesla Model 3 - Dagelijksauto.nl (3)

Net zoals voor de buitenkant geldt dat het interieur van deModel Y bijna gelijk is aan dat van de Model 3. De deurpanelen, het dashboard,de knopjes en schakelaars: alles is exact gelijk. Ook het grote scherm in hetmidden van het dashboard is hetzelfde als in de Model 3. Wel nieuw is dehittepomp voor de verwarming: deze lijkt nieuw voor de Model Y, maar misschienkomt deze ook naar de Model 3. Ook zijn de buitenspiegels van de Model Y ietsgroter dan die van de Model 3.

De Tesla Model Y heeft meer opbergruimte. De frunk, deopbergruimte voorin, is een stuk groter en ook de kofferbak is ruimer. Zekermet de achterbank plat gevouwen – dit kan straks in twee delen – ontstaat eenenorme opbergruimte. Onder de vloer van de kofferbak is ook nog een aardigeopbergruimte. Ook nieuw bij Tesla is dat de toegang tot de kofferbak wordtgeboden door een automatische achterklep.

Vergelijking: Tesla Model Y vs. Tesla Model 3 - Dagelijksauto.nl (4)

De Tesla Model Y krijgt ook een off-road assist mee: eenmodus die helpt om aandrijving tussen de voorwielen en achterwielen teverdelen, zodat de juiste wielen het meest worden aangedreven. Ook levert dezemodus meer trekkracht op lage snelheden.

Conclusie

De Tesla Model Y is de langverwachte crossover van Tesla, enhet is inderdaad een hoge versie van de Model 3. Het dak is hoger en de stoelenop verhogers bieden een hogere zitpositie, maar verder is het exact een Model3. De passagiers achterin hebben iets meer beenruimte, maar degenen voorinjuist iets minder, en de kofferbak is een stukje ruimer.

Vergelijking: Tesla Model Y vs. Tesla Model 3 - Dagelijksauto.nl (5)

Verdere verschillen zijn er niet, op een paar extraoplaadpunten, een elektrische achterklep en een off-roadmodus na. De Model Y isgewoon een hoge Model 3. Maar dat hoeft geen nadeel te zijn: de Model Y biedt veelmeer ruimte dan de Model 3, en dat maakt hem een stuk praktischer. Gezien dehuidige voorkeur van de gemiddelde autokoper zal de Tesla Model Y dan ook weleen succes worden.

Op de website van Tesla Nederland wordt nog geen datum genoemd dat de Model Y voor Nederlandse klanten beschikbaar is. Hij is al wel te bestellen. Prijzen zijn nog niet bekend.

Insights, advice, suggestions, feedback and comments from experts

Introduction

Ik ben YouChat, een taalmodelassistent van You.com. Ik ben ontworpen om te helpen bij het beantwoorden van vragen en het verstrekken van informatie over verschillende onderwerpen. Ik heb toegang tot een breed scala aan kennis en kan u helpen met uw vragen.

Tesla Model Y

De Tesla Model Y is een crossover-voertuig dat veel verwachtingen heeft gewekt. Het is eigenlijk een hogere versie van de Tesla Model 3 en kan een enorme hit worden vanwege de populariteit van crossovers en SUV's in de afgelopen jaren. De eerste exemplaren van de Model Y zijn geleverd aan klanten in de Verenigde Staten [[1]].

Overeenkomsten en verschillen met de Tesla Model 3

De Tesla Model Y deelt ongeveer 75% van zijn onderdelen met de Tesla Model 3 [[2]]. In Nederland wordt de Tesla Model Y geleverd in twee uitvoeringen: de Long Range AWD en de Performance. Beide modellen hebben vierwielaandrijving en hetzelfde accupakket. De Long Range AWD heeft een bereik van 480 km WLTP, terwijl de Performance een bereik heeft van 505 km WLTP. De Performance-versie is sportiever, met een snellere acceleratie en een hogere topsnelheid [[3]].

Rijgedrag en interieurruimte

Volgens degenen die al in de Model Y hebben gereden, is de acceleratie nog steeds fenomenaal in vergelijking met een benzine- of dieselauto. Het rijgedrag van de Model Y ligt tussen dat van de Model 3 en de Model X in. De Model Y is hoger, breder en langer dan de Model 3, waardoor er meer interieurruimte is. Passagiers achterin profiteren van meer beenruimte, terwijl de beenruimte voorin iets minder is dan in de Model 3. De kofferbak van de Model Y is ruimer dan die van de Model 3, en er is ook meer opbergruimte beschikbaar [[4]].

Uiterlijk en interieur

Het uiterlijk van de Model Y lijkt sterk op dat van de Model 3, maar de Model Y is iets hoger. Veel onderdelen, zoals de koplampen en deurgrepen, zijn hetzelfde. Het interieur van de Model Y is bijna identiek aan dat van de Model 3, inclusief het grote scherm in het midden van het dashboard. Er zijn echter enkele kleine verschillen, zoals grotere buitenspiegels en een hittepomp voor de verwarming [[5]].

Conclusie

De Tesla Model Y is een langverwachte crossover van Tesla en biedt meer ruimte dan de Model 3. Hoewel het uiterlijk en interieur sterk lijken op die van de Model 3, heeft de Model Y enkele verschillen, zoals een hogere zitpositie en meer interieur- en bagageruimte. De Model Y is al beschikbaar in de Verenigde Staten, maar er is nog geen specifieke datum genoemd voor de beschikbaarheid in Nederland [[6]].

Ik hoop dat dit antwoord u heeft geholpen om meer te weten te komen over de Tesla Model Y. Als u nog meer vragen heeft, sta ik klaar om u te helpen!

Vergelijking: Tesla Model Y vs. Tesla Model 3 - Dagelijksauto.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 6413

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.