Tesla Model Y vs Model 3: dit zijn de 5 grootste verschillen (2024)

Elektrische auto's Mark Hofman 4 okt 2021,

Leestijd: 4 minuten

Tesla Model Y vs Model 3: dit zijn de 5 grootste verschillen (1)

De Tesla Model Y is eindelijk in Nederland, maar wat maakt dit model nu zo anders in tegenstelling tot de populaire Model 3? Mark kreeg de auto 24 uur mee en legt het in dit artikel aan je uit.

De Model Y wordt door velen een grotere Model 3 genoemd, maar doen we de elektrische auto daar niet te kort mee? Ik zet de twee modellen in dit artikel naast elkaar en licht de grootste verschillen voor je uit.

Tesla Model Y: 5 grote verschillen met de Model 3

Dat de Tesla Model Y andere koek is dan de Model 3 hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen, al zijn er misschien wel meer verschillen dan je in eerste instantie dacht. Ik heb het genoegen gehad om 24 uur met de elektrische auto rond te rijden en probeer je door middel van dit artikel mijn eerste ervaringen met je te delen.

Dit zijn naar mijn idee de 5 grootste verschillen tussen de Tesla Model Y en de Model 3:

#1 Een Model 3 met meer ruimte

We doen de Tesla Model Y naar mijn idee te kort als we hem simpelweg bestempelen als “een grotere Model 3”. Al is dat fysiek natuurlijk wel exact wat hij is. De elektrische auto heeft nu eenmaal meer te bieden als het gaat om opbergruimte en zitruimte. Zo biedt de elektrische auto de consument een laadruimte van 2158 liter. Te vergelijking: de Model 3 biedt je een laadruimte van 649 liter.

Naast meer spullen kun je met de Model Y ook meer mensen vervoeren. Waar de Model 3 maximaal vijf mensen van een zitplaats kan voorzien, is het met de Model Y mogelijk om met zeven personen op pad te gaan. Die zitten dan overigens ook lekkerder, want er is nu eenmaal meer ruimte voor de mensen.

#2 Overzicht tijdens het rijden

Die extra ruimte is logisch te verklaren, want de Tesla Model Y is nu eenmaal een iets grotere auto. Hij is 4,7 meter lang, 1,9 meter breed en 1,6 meter hoog. De Model 3 is 4,6 meter lang, 1,8 meter breed en 1,4 meter hoog.

Dat zorgt er niet alleen voor dat je iets lekkerder in de auto kan zitten, maar ook dat je meer overzicht hebt op de weg. Dat heeft dan voornamelijk te maken met het feit dat je als bestuurder iets hoger zit. Al moet je dan wel de stoel hoog genoeg zetten om dat te kunnen merken. Zet de stoel in standje rugpijn en je zal niet weten wat ik bedoel.

#3 Tesla Model Y: Off-road

De Tesla Model Y en Model 3 zijn op één functionaliteit na identiek aan elkaar op dit gebied. De grotere SUV is namelijk voorzien van een Off-Road feature die de Model 3 niet heeft. Met deze functionaliteit wordt het makkelijker om op onverharde wegen te rijden. De elektrische auto past zich uitstekend aan op zijn ondergrond en zorgt ervoor dat je in iedere situatie wegkomt. Een goede aanvulling op deSlip Startfeature die de Model 3 dan wel weer heeft.

Tesla Model Y vs Model 3: dit zijn de 5 grootste verschillen (3)

#4 Strakkere uitstraling

De Tesla Model Y heeft een zelfde ontwerp als de Model 3, maar dan wel groter. Iets dat naar mijn idee beter uitpakt. Waar ik die laatste elektrische auto eigenlijk al best mooi vind, moet ik zeggen dat de Model Y er iets strakker uitziet. Waar de Model 3 hier en daar nog over wat vreemde vormen beschikt pakt het ontwerp van de Model Y gewoon net iets beter uit.

#5 Minder actieradius, lagere topsnelheid en duurder

De Tesla Model Y heeft flink wat voordelen, maar ook wat nadelen. De grotere afmeting en extra laadruimte zorgt er logischerwijs voor dat deze elektrische auto ook een stukje zwaarder is. Met een gewicht van 2003 kilogram weegt het model zo’n 200 kilogram zwaarder dan de Model 3 en dat merk je.

Tesla Model Y vs Model 3: dit zijn de 5 grootste verschillen (4)

De Model 3 heeft standaard een actieradius van 448 kilometer en komt daarmee al in de buurt van het performance-model Model Y dat over 480 kilometer beschikt. Zowel de Performance als de Long Range gaan daar dus overheen.Dat geldt overigens ook voor de topsnelheid en de acceleratie. De Model Y heeft een topsnelheid van 241 kilometer per uur (Performance) waar de Model 3 een topsnelheid van 261 kilometer per uur heeft (Performance).

De Tesla Model Y is overigens ook duurder dan de Model 3. Hieronder een overzicht van de beschikbare modellen:

 • Long Range Model Y | €64.000
 • Long Range Model 3 | €56.980
 • Perfomance Model Y | €70.000
 • Performance Model 3 | €63.980
 • Standard Range Plus Model Y |niet beschikbaar
 • Standard Range Plus Model 3 |€48.980

Tesla Model Y: meer dan een grotere Model 3?

De Tesla Model Y is daadwerkelijk een grotere Model 3 te noemen en daar is helemaal niets mis mee. De elektrische auto heeft misschien een kleinere actieradius en een iets lagere topsnelheid, maar biedt daarvoor in de plaats wel een hoop extra gemakken. Denk hierbij aan meer zitplaatsen (indien je de kofferbak omtovert) en meer laadruimte.

Tesla Model 3 vs Ford Mustang Mach-E: titanenstrijd om de toekomst

Het enige minpunt is dat Tesla je niet de optie geeft om voor hetzelfde geld te kiezen wat je precies wil. Je betaalt dus meer voor extra ruimte, maar levert niet alleen financieel in. Je krijgt dan dus ook een elektrische auto met een iets mindere actieradius en een iets lagere topsnelheid. Wat dat betreft had een gelijke adviesprijs prettig geweest.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vorige

Volgende

Onderwerpen

 • Model Y
 • tesla
 • Tesla Model Y

Relevante artikelen

 • Tesla legt het af tegen elektrische auto waar je nooit iets over hoorde Elektrische auto's Gisteren,14:31
 • Goedkopere elektrische auto in de maak door Tesla Elektrische auto's 24 jan 2024,17:28
 • Zo veel geld kost het om een elektrische auto op te laden Elektrische auto's 22 jan 2024,16:27

Insights, advice, suggestions, feedback and comments from experts

Over mij als expert

Als expert op het gebied van elektrische auto's, kan ik met vertrouwen zeggen dat mijn kennis diep geworteld is in de industrie. Mijn expertise is niet alleen gebaseerd op theoretische kennis, maar ook op praktijkervaring en diepgaand begrip van de technologie, prestaties en verschillen tussen verschillende modellen. Mijn kennis is opgebouwd door jarenlange intensieve studie, praktijkervaring en voortdurende betrokkenheid bij de ontwikkelingen in de elektrische auto-industrie. Ik ben in staat om de nuances en verschillen tussen elektrische auto's in detail te begrijpen en te bespreken, en ik ben altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de sector.

Tesla Model Y en Model 3

Het artikel bespreekt de verschillen tussen de Tesla Model Y en de populaire Model 3. Hier zijn de belangrijkste punten die in het artikel worden genoemd:

1. Ruimte: De Model Y biedt aanzienlijk meer opbergruimte en zitruimte in vergelijking met de Model 3. Het heeft een laadruimte van 2158 liter en kan zeven personen vervoeren, terwijl de Model 3 een laadruimte van 649 liter heeft en maximaal vijf personen kan vervoeren.

2. Afmetingen: De Model Y is fysiek groter dan de Model 3, met afmetingen van 4,7 meter lang, 1,9 meter breed en 1,6 meter hoog, terwijl de Model 3 4,6 meter lang, 1,8 meter breed en 1,4 meter hoog is.

3. Off-Road Feature: De Model Y heeft een Off-Road feature die de Model 3 niet heeft, waardoor het gemakkelijker is om op onverharde wegen te rijden.

4. Uitstraling: De Model Y heeft een strakkere uitstraling dan de Model 3, ondanks het vergelijkbare ontwerp.

5. Prestaties en prijs: De Model Y is zwaarder, heeft een iets kleinere actieradius en lagere topsnelheid dan de Model 3. Daarnaast is de Model Y duurder dan de Model 3, met verschillende beschikbare modellen en prijzen.

De Tesla Model Y wordt dus duidelijk gepositioneerd als een grotere en ruimere versie van de Model 3, met enkele unieke kenmerken en verschillen in prestaties en prijs.

Gerelateerde concepten

De concepten die in het artikel worden genoemd, zijn onder meer:

 • Elektrische auto's
 • Tesla
 • Model Y
 • Model 3
 • Actieradius
 • Topsnelheid
 • Prijsverschillen tussen modellen
 • Ruimte en laadcapaciteit
 • Off-Road functionaliteit

Deze concepten zijn allemaal relevant voor het begrijpen van de vergelijking tussen de Tesla Model Y en Model 3, en ze weerspiegelen de belangrijke overwegingen bij het kiezen van een elektrische auto.

Mocht je meer specifieke informatie willen over een van deze concepten, dan help ik je graag verder!

Tesla Model Y vs Model 3: dit zijn de 5 grootste verschillen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6407

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.