Test: Mercedes-AMG C63 S - Högsta Växeln (2024)

Mercedes-AMG C63 S (2016)
Motor:
4-liters, bensin V8, 510 hk, 700 newtonmeter, bakhjulsdrift.
Acceleration:0-100 på 4,0 sekunder
Toppfart:Begränsad till 290 km/h
Mått (längd/höjd/bredd):
4686/1442/2020 mm
Pris:772 900 SEK
(Testbil cirka 940000 SEK)

För de mer uppmärksamma har Mercedes genomgått en smärre förvandling. Främst av allt har nomenklatyrer ändrats med syfte attförenkla det expansiva modellutbud som de erbjuder. Utöver detta har två nya undermärken fötts fram – Mercedes-Maybach och Mercedes-AMG. Vi har provkört en av de vassaste varianterna: en Mercedes-AMG C63 S; föregångaren hette Mercedes-Benz C63 AMG.

Bort med den 6,2-liters sugmotorn som var så älskad och in med en 4,0-liters med två turbos som renhetsivrarna gillar att kritisera hej vilt. Allt för att uppnå utsläppskraven som blir tuffare och tuffare. Men istället för att göra som BMW och gå från 8 till 6 cylindrar i M3:an har Mercedes-AMG tuffat på och har i den senaste C63:an en V8. Det lär vara en av de sista nya V8:orna som tillverkas – sorgligt men sant. Låt oss lägga i Högsta Växeln och ta reda på hur sanslös Mercedes-AMG C63 S verkligen är.

En steg i rätt riktning

Även om de må anses vara kontroversiellt ansåg jag att förra generationen C63 såg ut som Shrek. Den nya generationen C-Klass ser ut som en bebis-version av S-klass vilket är oerhört positivt eftersom att den är elegantare än en dressyrhäst. Efter att ha genomgått AMG-sminkningen är slu*tprodukten en bil som inte kan kallas för annat än ohyggligt vacker.

Det enda problemet jag har med utseendet är att det inte är tillräckligt aggressivt. Höften har för mjuka linjer och framtill ser den knappast argsint nog ut – det är inte solklart att det lurkar en atombomb under huven.

EnC63 S behöver mer skräckinjagande linjer – nog för att små barn ska börja gråta. Trots ett mer passivt utseende är Mercedes-AMG C63 S en bil som med sina utsökta linjer lyckas väcka mycket uppmärksamhet – jag blev ett flertal gånger fotograferad och kände mig som Brad Pitt på Stockholms tunnelbana.

De som fotograferade var dock individer som vet vad en ”AMG-Merca” är för någonting. Det är lite en bil som kan kategoriseras som ”de som vet, vet” eftersom det fortfarande är en mellanstor-sedan men med fälgar, utblås och i detta fall även en kulör att matcha.

En Mercedes-AMG C63 S kostar från 772 900 SEK. Kabinen är en fröjdefull plats tills man mosar på gaspedalen och med kolfiberinläggen samt det formidabla lädret skriker interiören kvalitet, kvalitet, kvalitet. Man sitter bra både fram och bak bortsett från att man som förare sitter lite för högt – det är något som man visserligen endast reflekterar över en gång men jag hade gärna kommit ner ett antal centimeter till.

Test: Mercedes-AMG C63 S - Högsta Växeln (1)

Går som en nyårsraket

Sedan är det en hel del oljud från mittkonsolen, den gnisslar och låter ibland och till och från ger bilen från sig ett ljud som låter som en gräshoppa som sjunger. Det var minst sagt mycket märkligt och inget man förväntar sig i en bil som närmar sig miljonen i pris ganskaså omgående. I det stora hela har dock Mercedes en väldigt skicklig interiöravdelning.

Vi har kört en BMW X5 M med psykopatiska 575 hästkrafter och en 0 till 100 tid på 4,2 sekunder. Vi har även kört en BMW i8 samt en BMW M4. Alla de bilarna är förskräckligt snabba men inget förbereder en för den vägraket som C63 S är.

Det är en bil som omdefinierar vad snabb faktiskt är och skämmer på så vis bort en – det finns ytterst få bilar som erbjuder samma, genuint häpnadsväckande, prestanda. I komfortläget är responen något svampig och det känns nästan som att bilen har svårt att rulla iväg – växellådan ogillar stadskörning.

Har man dock bilen i Sport-läget, Sport+-läget eller – gud förbjud, Race-läget är gasresponsen lika kort som tiden mellan en kolibris vingslag. Även vid 15 – 20 procent gas kan accelerationen klassas som våldsam. Det är en bil som har oändligt med fartresurser.

Det är dock när man trycker gasen i botten som ögonen förflyttar sig ett antal centimeter in i huvudet. En C63 S är bokstavligt talat chockerande snabb – man pressas riktigt hårt in i sätet och hålls fast som om en jätte har placerat Kebnekaise på ens bröst. Den sensationen sitter i enda upp till 200 kilometer i timmen innan den börjar avta. Det är helt sinnessjukt.

Det är som att bli omkullslagen av en tsunami med adrenalin. Inte nog med det – adrenalinnivåerna i kroppen kan överdoseras på ett flertal sätt i denna pärla. För de som är mer barnsligt lagda – det vill säga jag själv är kombinationen av 510 hästkrafter och bakhjulsdrift det perfekta receptet för två saker: bakdäck som skriker mer än en unge på valfri berg- och dalbana och en övervägande risk att hamna i riktig knipa; både med lagen men också med döden.

Stabilitetskontrollen har tre lägen – på, SPORT och av. När den är på är C63 S lika lekfull som en bitter gubbe, i SPORT är den som någon som har en medelålderskris och när den är av kan man lika gärna hälsa hem.

Test: Mercedes-AMG C63 S - Högsta Växeln (2)

Kul på fyra hjul

I sportläget går det att få ut bakvagnen tillräckligt för att det ska vara kul men samtidigt är det så pass nådigt att bilen ser till så att nästa samtal till räddningstjänsten inte nämner ”C63 S”.

Bilen har förmågan att antingen låta en köra så fort som möjligt alternativt så teatraliskt som möjligt. I av-läget förvandlas bilen till en mördare. Inte nog med att det är 510 hästkrafter och bakhjulsdrift utan däcken är också av typ hård vilket – ironiskt nog – ökar livslängden men försämrar greppet. Kalla däck i en C63 S är som skridskor på en bambi. Det går ärligt talat inte att köra bilen på landsväg med stabilitetskontrollen av för att risken att man flyger av vägen i samma hast som en falk dyker är oändlig.

Kombinationen av Sport+-läget och sportläget på stabilitetskontrollen leder till att man kan sladda som en japansk drifter och en C63 S främsta hobby är att minimera den tid som däck kan vara i bruk.När vi fick nycklarna till bilen sa Mercedes att ”om ni behöver extra däck är det bara att ringa” vilket sannerligen poängterar vad bilen har förmågan att göra.

Det är en ruggigt snabb bil och en begränsning på 290 kilometer i timmen tyder på det – en fart som dock är mer tillgänglig än man tror. Det är en typ av bil som förvandlar en fortkörningsbot till en vistelse bakom lås och bom.

Hade alla haft en Mercedes-AMG C63 S hade hastighetsbegränsningarna kunnat höjas med 50 kilometer i timmen – minst. 150 är som 50. 200 är som 70 och 250 är som 100. Mer än så avslöjar jag inte. Den är stabilare än ett diesellokomotiv och inbringar mer självförtroende än steroider.

Den tyska innebörden av ”komfort” måste vara så långt bort ifrån den svenska att det egentligen är polära motsatser. Jag tror inte ett ögonblick på att ordet komfort användes en enda gång under utvecklingsfasen. Att det har att göra med att tyska vägar är av högsta kvalité medan svenska vägar kan förväxlas med de man återfinner i krigszoner råder det ingen tvekan om.

Jag må överdriva något men i komfortläget är bilen fortfarande stenhård

Test: Mercedes-AMG C63 S - Högsta Växeln (3)

Mercedes-AMG C 63 imponerar

Det är inte nödvändigtvis negativt eftersom det är en bil som inte eftersträvar komfort utan rå prestanda. Det går absolut att leva med och det passar bilen till det yttersta. I Race eller Sport+-läget är det som att sprinta med pjäxor i uppförsbacke samtidigt som det är halt – högst obekvämt.

Men allt det är kompenseras mer än nog av det faktum att det är en sådan nästintill anstötligt prestandarik bil. Man känner sig nästan kränkt av hur sjuk den är. Allt det är skrivet med en positiv konnotation.

En Mercedes-AMG C63 S är det mogna alternativet bland prestandamaskiner. Det är absolut inte en gubbil som många verkar tro om Mercedes utan det är en mångsidig kärra som erbjuder allt och lite till. Är man en sann entusiast för en bils mer särpräglade individualitet samt allmänna mångsidighet är en C63 S med sin V8:a och ett ljud som inspirerats av åskgudarna tveklöst det rätta valet.

En Mercedes-AMG erbjuder en helt annan karaktär än vad en M-bil från BMW gör. Valet har mer att göra med karisma än med siffror och kördynamik. Mercedes-AMG C63 S – en riktigt karismatisk pärla.

Test: Mercedes-AMG C63 S - Högsta Växeln (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 6542

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.